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Remuneration                         Policy No. 417 

 

Policy Statement: Priests will be remunerated on a monthly basis for their service to 

their parish or the Archdiocese (c. 281, §1). 

 

Intent of Policy: The monthly remuneration will provide for the personal needs and 

expenses of the priests, including food and charitable giving. 

 

Definition: Remuneration includes the following paid by the parish or the 

Archdiocese: 

 

 Monthly living allowance, less deductions for Income Tax, 

CPP, EI and Extended Medical Care 

 Housing/residence for the priest, including telephone, basic 

cable TV, utilities and taxes. Personal long distance calls are 

not eligible for reimbursement. 

 

Procedure: a) The Income Tax Act states: “There shall be included in the 

income … the value of … lodging …received or enjoyed …” 

(Section 6 (1) (a)).  

 

An amount of $600.00/month or $7200.00/year must be 

reported on the clergy’s T4 slip as a taxable benefit for 

housing. This taxable benefit will not be paid to the priest. 

 

b) Priests engaged in full-time active priestly ministry are 

eligible for the Clergymen’s Residence Deduction.  

 

This deduction may be claimed in the priest’s annual income 

tax return for the amount of housing allowance included in 

his income, i.e. $600.00/month or $7200.00/year.  

 

Please refer to Canada Revenue Agency – Interpretation 

Bulletin IT-141R, or contact the Office of the Financial 

Administrator. 

  

 

 


